Vöröslencse leves

Hozzávalók:
• Egy pohár (20 dkg) vöröslencse
• 2 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1 fej hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 5 közepes db krumpli
• 1 csokor petrezselyem
• 2 ek olívaolaj
• ételízesítő
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• fél teáskanál őrölt kömény
• fél teáskanál őrölt kurkuma
• só
• Egy diónyi frissen reszelt gyömbér, de ha nincs fél teáskanál gyömbérpor is megteszi.
• 1-2 db babérlevél
• 3 liter víz
Elkészítés:
1. A répákat, krumplit és hagymát meghámozod, felkoockázod. A hagymát egész apróra, a többit nagyobb darabokra.
2. Öntsd bele egy lábasba az oliva olajat, pirítsd meg a szétnyomott fokhagymát, a felszeletelt hagymát és ha van, akkor a frissen reszelt gyömbért. Amikor a hagyma üveges lesz, tedd hozzá a répákat is, és közben kevergesd, nehogy leégjen.
3. Add hozzá a fűszereket, a borsot, a pirospaprikát, a köményt, a kurkumát, majd keverd jól össze.
4. Tedd hozzá a krumplit és a leöblített lencsét, öntsd fel a vízzel, dobd bele a babérlevelet. Közepes lángon főzd meg a levest. Akkor van kész, ha a zöldségek és a lencse megpuhult. A végén szoktam beletenni az apróra vágott petrezselymet.